Dag 128-161

På dessa 34 dagar - dag 128 - 161 har vi lagt ner 434 timmar.
Totalt hittills, dag 1 - 161  har vi lagt ner 1706 timmar på madammen. En riktlinje i vad det hade kostat att hyra in arbetskraften blir 656 810:- exkl moms, material, tillstånd och inhyrda tjänster.

Bygget rullar på och nu äntligen har vi börjat på fasaden.
Det är mycket yta att fixa till, men det syns verkligen minsta lilla förbättring man gör, så på det viset är hon ett oerhört tacksamt hus.

Vi har valt att fasadrenovera med hjälp av Keims fasadsystem, vilket är en av de två bästa putssystem som finns att tillgå. Keims produkter hittar du även på fastigheter som Vita Huset och Kreml, och nu då även Norrehus, Klippan, Sweden.

Vi började utomhusarbetet med att renovera fönster, vilket vi fortfarande håller på med. Det är MÅNGA fönster vill jag lova.
I detta arbetet kan man se de olika fönstertyperna som föredragits under det dryga sekel som gått, och även enstaka fönster återfinns från husets orginaluppförande, strax innan 1900.
De är gjorda i ek och är fantastiskt fina både i kvalitet och utformande gällande detaljer som hakar och gångjärn.

Vi skulle egentligen ha inhyrd hjälp med detta av en välrenommerad fönsterrenoverare, men när han det första han gjorde gick rakt fram till ett fönster, drog i en söndrig fönsterlist så den bräcktes sönder och sa
"Det är inte lönt, det är bara till att byta alla. Ta aluminium eller plastfönster", tackade vi för oss och delegerade ut uppgiften till undertecknad - alltså jag.

Att byta fullt dugliga tvåglasfönster, som med en full renovering blir som nästan nya till treglas och tro att man kan spara in kostnaden för att byta, med energibesparingen man gör är att, enligt mig lura sig själv.
Allt är inte guld som glimmar.
För att byta alla fönster på fastigheten skulle vi behöva punga ut med i stort sett med vad vi har i total budget.
Givetvis kommer vi att byta de fönster som är riktigt dåliga, för där finns sådana också, mest på tredje våningen. De kommer att bytas när vi når den fasen i bygget.
Fram tills dess renoveras fönsterna.
Det dåliga virket i karmar byts ut, det kittas om och ger fönsterna den omvårdnad de behöver för att klara en tid till.

Vi har tittat en del på olika tillverkare och det är inte lätt att finna fina fönster som passar till huset till rimliga pengar.
Vi har dock hittat var vi ska beställa. Det blir troligtvis Qvesarums byggnadsvård som får ordern, och vi har valt fönster i teak med traditionellt utseende som de i stort sett såg ut när de en gång sattes in från början.

Som sagt, fönstertyperna är många och på nedre våningen är det nästan uteslutande pivåhängda skyltfönster som inte är en parkpromenad att göra vid mellan glasen.
Det är med fara för att klämmas mellan innerruta och ytterruta som man står där på en stege och slipar, skrapar, målar och putsar i någon konstig arbetsställning vilken hade fått den mest luttrade yogamaster att glo snett av avund.

I skrivande stund är det "enbart" Djupadalssidan kvar att renovera, vilket innebär 11 karmar och lika många bågar. D
Ditta gorr vi po en ettormidda... :)

Fasaden då.
Som alltid, och även här är det ju alltid det oerhört dötrista underarbetet som tar längst tid och som är absolut viktigast.

Vi har , eller ja..mestadels Lars, hetvattentvättat ner så mycket av de gamla färglager som fanns på denna 600 m2 stora fasad. De två yttersta var plastfärg och de femton under var det kalkfärg.
För att få ner så mycket det bara går får munstycket vara max två centimeter ifrån väggen vilket gör att tvättradien bli ungefär 2 cm. Det var ett drygt moment och mycket frustration uttrycktes.
Har nog lärt mig, iallafall fem nya svärord.

Efter denna tvätt då färgflagorna yrde som stora snöflingor var det sedan dags för skrapning och slipning. Därefter slamputsades de större sprickorna igen med kalkfärg vilket sedan fick bränna.
Nedsopning av allt löst och sen, äntligen var det dags för grundputsfärgen.
Det blev en markant skillnad som ni även kan se på bilderna. Sådant är så roligt.
Det målades och målas i 30gradig värme, där solens gång på himlavalvet får bestämma på vilken vägg vi kan arbeta med,  då vi inte kan måla i direkt solsken.

Färgen är som att måla med lagom tjock vispad grädde med äkta vaniljfrö i.
Gick och var ständigt hungrig under målningsarbetet.
Det är en helt underbar färg som jämnar ut, lagar och vidhäftar på den gamla putsen, vilket skapar den optimala grunden för de två lager av fasadfärg som ska målas på sedan.

Jag kan säga att, med tanke på att nocken hamnar ca 15 m upp i luften det är väl för väl att vi införskaffat vår lift. Den har gått varm.Upp och ner, hit och dit och lite mer upp och ner.


Vi har även införskaffat två nya gedigna ytterdörrar i teak som väger ett halvt ton var, minst och det var ingen lek att först baxa upp på släpet och sedan av med dem igen.
Den gamla teakytterdörren från 1916, kommer att flyttas några meter och ersättas med en av dessa.

Vi har även haft genomgång med brandskyddsingenjör från Malmö som var en mycket trevlig bekantskap. Dyr, men trevlig. Hon gillade huset och gav omdömet " Det är bra byggt", och ansåg att lösa brandskyddet för alla tre våningar inte skulle vara några större problem.
Vi har, vad det gäller brandskyddsdokumenteringen delat in Norrehus i 4 etapper, vilken var och en kräver en specifik brandskyddsdokumentering - i detalj vad gäller golv, tak, ventilation, brandceller, dörrar, fönster - you name it, vi har brandskyddsdokumentering på det.

Ja, det är väl det vi ägnat oss åt på vår "semester" från vårt ordinarie arbete.

Invigningen som vi hade planerat att genomföra till hösten, har vi bestämt att skjuta på till våren.
Rent renoveringsmässigt hade vi klarat det, men tankar och ide'er om ett mer rejält event har börjat surra i huvudet och det behöver mycket mer tid att planera.
Men det känns som rätt grej att göra. Ett rejält avstamp in i framtiden och en ny epok för Norrehus.

Nu en liten mer visuell rapport:

Nedtvättning av färglager påbörjad på översta delen

En helt underbar Peaceros har slagit på nytt efter vårvinterns hårda beskärning. Tyvärr fick jag beskära igen så den kanske kan överleva fasadrenoveringens härjningar med hetvatten, färg och lift. 

Fönsterenovering var det ja...

Gammal fasadfärg nertvättad och fönsterna grundmålade.



Annas bästa vän!

Tog bort två plastmattor för att blottlägga den gamla parketten. Vi var först till en början rädda att de hade hellimmat plastmattan som låg först, men som tur nog hade de inte detta. Det sista vi gör innan öppning är att slippa och behandla parkettgolvet som finns i nästan hela nedanvåningen.


Hittade denna i min väska. Den allra första att göra listan för projektet.

Trädetaljer, i solitt ek är slipat och grundmålat

Rolig liten dörr under trapphuset

Då den var skruvad med 32 rejält tilltagna skruvar hoppades man ju på något extraordinärt.

Det bidde ett holl...Vi är ännu osäkra på vad detta hål har använts till. Latrintunna?

Möcket liftåkning blir'e

Uppe i nocken och pelar lite

Fin utsikt


Jag och Sandy renoverar lite fönster.

Tja.. har sett bättre dagar...

även denna tös har det, fast jobbar på ändå..

Frukost på 13 m höjd. Funkar!



Lummiga thujor är perfekta att inmundiga måltider under.

Gavel nr 1 grundmålad.

Nämen vi renoverar väl lite fönster till..





Grundmålad till hälften

En mycket vacker vikdörr i teak gömde sig bakom en gipsvägg.

Gavel nr 2 grundmålad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar